image image
image

ТОП-5 порад для водіїв при спілуванні з транспортною інспекцією

Дуже часто між водіями та працівниками транспортної інспекції виникають непорозуміння і конфлікти на дорозі. Багато з них можна було б уникнути, якби водії знали і розуміли свої права. А, головне, застосовували ці знання на практиці при спілкування з поліцейськими.

Отож, для вас, водії, ми зібрали ТОП-5 порад при спілкуванні з транспортною інспекцією. Почнемо, на нашу думку, з найважливішого:

     1. Які підстави для зупинення транспортних засобів ?

 

 

  • порушення водієм Правил дорожнього руху
  • наявність очевидних ознак, що свідчать про технічну несправність автомобіля
  • є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів автомобіля до вчинення ДТП, кримінального або адміністративного правопорушення
  • наявність інформації, що свідчить про те, що транспортний засіб або вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення
  • якщо автомобіль знаходиться у розшуку
  • необхідно здійснити опитування водія або пасажирів автомобіля про обставини вчинення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути
  • якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод
  • уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху
  • спосіб закріплення вантажу на автомобілі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху
  • у разі порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв

 

    2. Що першочергово повинен зробити представник транспортної інспекції? Не забуваємо, що Під час звернення до водія поліцейський зобов’язаний:

  • назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання;
  • пред’явити на вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук.

 

    3.Поліцейський має право вимагати у водія лише ті документи, які зазначенні законом:

 а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

 б) реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту – технічний талон);

 в) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків та (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв – дозвіл, виданий уповноваженим органом МВС, а у разі встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних та великовагових транспортних засобах – дозвіл, виданий уповноваженим підрозділом Національної поліції;

 г) на маршрутних транспортних засобах – схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, – документацію відповідно до вимог спеціальних правил;

 ґ) чинний страховий поліс (страховий сертифікат “Зелена картка”) про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії), відомості про який підтверджуються інформацією, що міститься в єдиній централізованій базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення);

 д) у разі встановлення на транспортному засобі розпізнавального знака “Водій з інвалідністю” – документ, що підтверджує інвалідність водія або пасажира (крім водіїв з явними ознаками інвалідності або водіїв, які перевозять пасажирів з явними ознаками інвалідності).

(п.2.4 Правил дорожнього руху)

 

 

  1. Якщо водій вважає за необхідне здійснювати аудіо- та відеофіксацію при спілкуванні з поліцейськими, то він має дане право. Але, Така фіксація не повинна заважати виконанню службових обов’язків поліцейським. Та порушувати права інших людей, в нашому випадку – співробітників поліції.

  (ст.34 Конституції України)

 

 

    5. Чи законна перевірка номерів кузова та агрегатів автомобіля

Такі перевірки – незаконні, а тому водій має повне право відмовити працівнику поліції в огляді. Згідно з п. 22.1 Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС (Наказ №111) працівники патрульної поліції мають право перевіряти номери кузова та агрегатів автомобіля виключно при проведенні розшукових робіт, і тільки у тому випадку, якщо ваш автомобіль схожий за маркою, кольором та характерними прикметами на ті, що знаходяться в розшуку.

Однак, у невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, поліцейські можуть проводити огляд або обшук. Але у такому разі поліцейські обов’язково мають скласти протокол та повідомити прокурора. Зазвичай, працівники патрульної поліції починають апелювати п.2.4 ПДР, в котрому вказано, що на вимогу працівника поліції водій повинен дати можливість перевірити номери агрегатів і комплектність транспортного засобу, а також дати можливість оглянути транспортний засіб за наявності на те законних підстав.

Однак, дана норма ПДР не означає, що водій повинен за будь-яких обставин давати можливість перевіряти номери агрегатів. Оскільки у ст.19 Конституції вказано, що “посадові особи зобов’язані діяти лише в межах своїх повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України”.

Діюче законодавство не передбачає відповідальності за відмову відкрити капот. У випадку прямої відмови автомобіліста, інспектор патрульної поліції абсолютно нічого не може вдіяти. Крім того, бажання працівника поліції залізти під капот без рішення суду може бути кваліфіковано як перевищення влади і службових повноважень.

Також слід звернути увагу на те, що п.2.4 ПДР не зобов’язує водія відкривати капот, а говорить лише про те, що слід надати можливість оглянути номери агрегатів. У багатьох автомобілів такі номери вказані під лобовим склом. В цьому випадку працівник поліції звіряє все вільно. Якщо ж номери знаходяться лише під капотом, то водій має право відмовити поліцейському їх оглянути, посилаючись на ст.30 Конституції України. Проте дуже часто від працівників патрульної поліції лунають фрази, мовляв, спочатку водій повинен виконати вимогу інспектора (навіть незаконну), а потім оскаржувати це в суді.

Стаття 19 Конституції України надає громадянам право не виконувати будь-які вимоги поліцейських, що не передбачені законодавством. Тому, відмовляючи працівнику поліції відкривати капот, необхідно посилатися саме на цю статтю.

 

 

Ввічливість, впевненість та знання своїх прав – ось основні принципи, якими водій має керуватись при спілкуванні з поліцейськими на дорозі.

 

Artykuły, które mogą Ci się spodobać

Wszystkie artykuły
image З чого складається вартість за перевезення
Собівартість перевезення вантажу автомобільним транспортом складається з різних факторів. Основні складові, що впливають на собівартість, включають наступне:

Czytaj więcej

image Як правильно організувати міжнародну логістику в сучасному бізнесі?
Організація міжнародної логістики є складним та відповідальним процесом в сучасному бізнесі. Завдання логістики полягає у забезпеченні ефективного та швидкого...

Czytaj więcej

image Що таке книжка МДП?
це міжнародний документ, що використовується в міжнародних транспортних вантажоперевезеннях для спрощення митного оформлення та прискорення процедур на митниці.

Czytaj więcej

image

Потрібно більше інформації ?

Розрахуйте вартість перевезення або замовте дзвінок логіста
image
Oblicz koszt