image image
image

Покрокова інструкція при пошкодженні або втраті вантажу

Навіть надійний перевізник з багаторічним досвідом може опинитись в ситуації коли вантаж замовника пошкоджується. На жаль, існують фактори, на які транспортна компанія не може вплинути. До прикладу, стихійне лихо або раптовий військовий конфлікт однозначно визнається форс-мажором відповідно до законодавства. Але дорожня транспортна пригода, не завжди кваліфікується як форс-мажорна ситуація, в такому випадку потрібне рішення суду про визначення даної ситуації як такої.

 

Але, якщо форс-мажорна ситуація вже склалась, вам необхідно знати порядок своїх дій згідно з законодавством, щоб вийти мати можливість відстояти свої права і компенсувати збитки.

Отож, ми склали для вас порядок дій у випадку форс-мажорної ситуації:

  1. Складаємо акт про пошкодження або недостачу

У ньому вкрай важливо вказати всі подробиці, а в накладній замість підпису про приймання зробити відмітку про складання акту. При цьому, якщо вантаж застрахований, важливо відразу ж проінформувати страхову компанію про те, що трапилося за телефонами, які зазвичай розміщені на полісі. Там же описаний порядок дій при настанні страхового випадку.

Якщо договором не передбачені конкретні терміни, то повідомити страховика слід протягом доби.

  1. Претензія в транспортну компанію

Якщо вантаж не приїхав взагалі, починати варто з цього пункту. Тут важливо відзначити, що термін подачі претензії становить 12 місяців, а термін відповіді на неї - 30 днів. Після закінчення цього часу ви маєте повне право подати позов до суду, незалежно від ситуації з її розглядом.

  1. Подача позову до суду

На цьому етапі вам будуть необхідні всі транспортні документи та копії актів і претензій. Вони підтвердять, що вимоги закону ви виконали.

  1. Заява про крадіжку

Якщо в дорозі стався напад на автомобіль, водій зобов'язаний заявити про це в відділення поліції, в районі юрисдикції якого сталася надзвичайна пригода.

  1. При підозрі, що недостача вантажу могла статися з вини третіх осіб, вантажоодержувачу також необхідно скласти заяву в органи внутрішніх справ за місцем прописки.

До нього додається:

  • виписка з реєстру юридичних осіб або протокол про призначення директора компанії
  • транспортна накладна
  • договір на вантажоперевезення
  • документи, що підтверджують придбання та оплату товару
  • страховка на вантаж
  • документи на транспортний засіб, документ, що засвідчує особу водія

 

Які документи на вантаж допоможуть відшкодувати збиток?

Головним підтвердженням факту вантажоперевезення автомобілем служать наступні документи:

  • накладна CMR при автомобільних перевезеннях
  • Доповнює накладну договір.

 

Найпростіше рішення - оформити страховку на вантаж!

Якщо дійде до суду, ці документи стануть головним доказом, що:

  • перевезення відбувалося
  • перевезення здійснювала конкретна транспортна компанія: конкретний автомобіль і водій
  • кількість або стан вантажу дійсно змінилися з моменту прийняття до перевезення

До речі, саме накладну суд розгляне як обґрунтування вартості товару при призначенні виплати компенсації.

 

Поради від ПП Транс-Атлас як уникнути втрати чи пошкодження вантажу

  1. Ретельний вибір надійного перевізника. Вивчайте ліцензії й, головне, уважно читайте договір. Якщо в ньому будуть пункти з серії «Перевізник відповідальності не несе», краще утримайтеся від послуг такої компанії. Подібний договір, в будь-якому випадку, буде визнаний судом недійсним, але відмірявши сім раз перед тим, як відрізати, ви збережете не тільки вантаж, але і час, і нерви.

Компанія "Транс-Атлас" надає своїм клієнтам гарантію збереження вантажу за допомогою сертифіката страхування відповідальності перевізника. Ми чітко вказуємо в договорі ступінь своєї відповідальності та можливі штрафні санкції. Крім того, при завантаженні товару ми проводимо фотофіксацію і надаємо матеріали вам.

  1. Оформити страховку на вантаж. З одного боку, це додаткові витрати, але з іншого - гарантія компенсації, якщо щось трапиться.

 

Зателефонуйте нам або надішліть заявку з сайту, і ми детально проконсультуємо вас з усіх питань перевезення конкретно Вашого вантажу!

Articles you might like

All articles
image З чого складається вартість за перевезення
Собівартість перевезення вантажу автомобільним транспортом складається з різних факторів. Основні складові, що впливають на собівартість, включають наступне:

Read more

image Як правильно організувати міжнародну логістику в сучасному бізнесі?
Організація міжнародної логістики є складним та відповідальним процесом в сучасному бізнесі. Завдання логістики полягає у забезпеченні ефективного та швидкого...

Read more

image Що таке книжка МДП?
це міжнародний документ, що використовується в міжнародних транспортних вантажоперевезеннях для спрощення митного оформлення та прискорення процедур на митниці.

Read more

image

Потрібно більше інформації ?

Розрахуйте вартість перевезення або замовте дзвінок логіста
image
Calculate the cost