image image
image

5 помилок при самостійному замовленні вантажоперевезення

Олександр Крижановський, керівник відділу логістики ПП «Транс-Атлас», склав список з п'яти головних помилок, які можуть зробити бізнесмени, вирішивши самостійно організувати перевезення вантажу за кордон.

Будь-яка з цих проблем може перекреслити можливу економію і вилитися в непередбачені втрати сил, фінансів або часу.

Помилка 1. Довіритися найдешевшому перевізнику

Перед замовленням ви обдзвонили 3-5 транспортних компаній, і знайшли ту, яка пропонує кращі умови. Найдешевшу.

Подивилися відгуки, начебто, нічого кримінального. Замовляєте машину, настає той самий день і година, коли вона повинна забирати вашу продукцію, але раптово щось йде не так. Машина не приїжджає. Перевізник нічого не може вдіяти: фура зламалася, водій захворів, пробка, п'янка і ще тисяча причин, за якими сьогодні доставити вашу продукцію абсолютно неможливо. І залишається тільки чекати, коли машину полагодять.

Ви ніколи не дізнаєтеся, що ж насправді сталося. Може, дійсно, машина зламалася, і саме сьогодні у перевізника немає вільного транспорту на підміну. А може, перевізник отримав більш вигідну пропозицію і відправив машину іншому клієнту.

Варіантів багато, підсумок один: зірвані терміни доставки.

Що потрібно зробити заздалегідь: довіряйте перевіреним компаніям, які прагнуть до довгострокових відносин і контролюють якість сервісу, а значить мають на заміну достатню кількість вантажівок, страхують усі випадки.

І на замітку, чим нижче фрахт, тим небезпечніші міжнародні перевезення вантажів або національні. Розрахувати та порівняти ціни перевізників можна на Калькуляторі Транс-Атлас.

Помилка 2. Не перевірити розміри вантажу і кузова

Професіонали знають, яку саме замовити машину під який вантаж. Відкриту або закриту, єврофуру або євротент, рефрижератор, напівпричіп тощо.

Якщо ви не профі у вантажоперевезеннях, то можете, наприклад, замовити машину з довжиною кузова 12,6 м для сендвіч-панелей довжиною, припустимо, 12,7 метра. Різниця лише 10 сантиметрів? Ви не звертаєте уваги на похибку, сміливо замовляєте машину, водій приїжджає на завантаження і - проблема! Панель не влазить. Кузов не закривається, а їхати з вантажем, що виходить за межі водій не може. Водій дзвонить вам, ви телефонуєте виробнику, потім в транспортну компанію, потім знову виробнику ... І доводиться замовляти нову машину на наступний день.

Підсумок: зірвані терміни доставки і, можливо, збитки через холостий проїзд автомобіля.

Що потрібно зробити заздалегідь: ретельно перевіряйте, чи відповідають розміри вантажу габаритам автомобіля. При будь-яких сумнівах вимагайте відповіді і від продавця матеріалів, і від транспортної компанії. Погодьтеся, простіше витратити півгодини на з'ясування деталей перед замовленням, ніж задавати вічне питання «хто винен?» І «що робити?».

Помилка 3. Не дізнатися про стан вантажного авто(тюнінг)

Не завжди вантажна машина залишається в першопочатковому вигляді протягом всього терміну експлуатації. Водії її вдосконалюють: ставлять залізні перегородки, додаткові зварні конструкції, гачки, куточки і інші елементи не заводського виробництва, які призначені для кріплення ременів і стяжок. Як показує досвід, додаткові «конструктивні рішення» є у 25-30% транспортних засобів.

З одного боку, тюнінг допомагає зміцнювати вантаж, перевозити різні конфігурації. З іншого, гачки і перегородки можуть пошкодити саме Ваш вантаж під час навантаження або транспортування. Якщо ви не запитаєте, водій і не розповість про них заздалегідь.

Підсумок: пошкоджений вантаж, упаковка.

Що потрібно зробити заздалегідь: дізнайтеся у транспортній компанії або у водія, як обладнана машина. Отримайте гарантії, що в разі пошкодження вантажу через нестандартні конструкцій в кузові вам компенсують збитки.

Помилка 4. Довжина ланцюжка з транспортних підрядників. Чим довший – тим більше помилок

Уявіть: увесь тиждень по Європі збиралися збірні вантажі, машина вдало повністю завантажилася до вихідних, на календарі - п'ятниця. І ось на кордоні Польща-Україна при оформленні транспортних документів митник заявляє: «У вас у CMR немає розбивки за вагою і кодами КВЕД». Звичайна справа на 15 хвилин.

Та водій(від перевізника) має передати цей запит спочатку Замовнику (експедитору) , що потрібні уточнення. Експедитор передає те ж саме своєму замовнику, який теж експедитор. І так далі. Поки факси та е-мейли не дійдуть до вантажовласника.

Підсумок: У цей час вантаж стоїть. Уточнення немає - питання не вирішене. Ось і понеділок. Ви змушені виставити штраф за простій. Посередники незадоволені.

Що потрібно робити? Працювати по можливості з мінімальною кількістю учасників перевезення. Найвигідніше працювати напряму з транспортною компанією, яка й буде безпосередньо підтримувати та вирішувати усі проблеми під час виконання міжнародного вантажоперевезення до Вашого клієнта.

Помилка 5. Робота з неперевіреними компаніями

Сумлінна та надійна компанія-перевізник зазвичай дбає про сплату податків. Чи так діє компанія, де ви замовили машину? Чи не доведеться вам, якщо перевізник виявиться несумлінним, потім самим за нього розплачуватися?

Підсумок: можливі претензії з боку податкових органів.

Що можна зробити: Не рекомендується залучати до співпраці перевізників, хто працює менше трьох років на ринку логістичних послуг. Щокварталу запитувати у контрагентів копії звітів, які вони повинні відправляти в податкову інспекцію.

Успішних Вам міжнародних вантажних перевезень!

Увесь вільний транспорт компанії "Транс-Атлас" для перевезення Вашого вантажу знайдете ТУТ.

Cтатті що можуть вам сподобатись

Всі статті
image З чого складається вартість за перевезення
Собівартість перевезення вантажу автомобільним транспортом складається з різних факторів. Основні складові, що впливають на собівартість, включають наступне:

Читати більше

image Як правильно організувати міжнародну логістику в сучасному бізнесі?
Організація міжнародної логістики є складним та відповідальним процесом в сучасному бізнесі. Завдання логістики полягає у забезпеченні ефективного та швидкого...

Читати більше

image Як розрахувати вартість перевезення рефрижератором ?
Рефрижератором перевозиться товари, які потребують температурного режиму. При цьому, враховувати потрібно не лише вартість самого перевезення, але...

Читати більше

image

Потрібно більше інформації ?

Розрахуйте вартість перевезення або замовте дзвінок логіста
image
Розрахувати вартість