Як правильно перевозити м'ясо і м'ясопродукти?

При міжнародному транспортуванні м'ясних виробів вантажоперевізник зобов'язаний подбати про дотримання норм і вимог, що дозволить доставити якісний продукт кінцевому клієнту.

Правила перевезення м’яса

Для того, щоб товар був допущений до перевезення і прибув на місце в належному вигляді і якості, необхідно дотримуватися таких правил транспортування м'яса:

  • Підібрати відповідний транспортний засіб.
  • Підготувати документацію.
  • Дотримуватися умов доставки м'ясних продуктів.
  • Виконати укладання м‘яса відповідно до норм.

Вимоги до транспорту

Транспортні засоби, які надає вантажоперевізник, в обов'язковому порядку повинні пройти санітарну обробку і мати при собі документ, що засвідчує це. Також автомобілі, зокрема, фургони, де буде зберігатися вантаж або рефрижератори повинні бути опломбовані відправником. Це дозволить переконатися в належній якості вантажу при отриманні або, навпаки.

Для цих цілей використовуються такі різновиди транспортних засобів:

  • обладнані перекладинами тушовози, за допомогою яких здійснюється транспортування цілісних великих сільськогосподарських тварин (свиней, ягнят, коней, корів);
  • рефрижератори, в яких перевозиться м'ясо птиці, кролятина, м'ясопродукти;
  • ізотермічні фургони - спецтранспорт для транспортування охолодженого, остиглого, парного м'яса в зимовий період.

Вимоги до транспортування

До кожного різновиду м'яса є ряд особливих вимог при транспортуванні, які обов'язково потрібно дотримуватися:

  • Перевезення охолодженого м'яса дозволяється у фургонах, температура повітря в яких не перевищує 4 градусів Цельсія.
  • Підморожене м'ясо, як правило, перевозиться на мінімальні відстані через складнощі перевезення. Через часткову заморозку тушки схильні розморожуватися, при мінімальному підвищенні температури.
  • Парне м’ясо. Дозволяється тільки перевезення в рефрижераторах, які сприяють збереженню якості продукту.
  • Заморожені вироби також допускаються до перевезення в рефрижераторах, з дотриманням температурного режиму (максимум -8 градусів Цельсія).
  • У літній період часу м'ясна продукція повинна транспортуватися в автомобілях зі штучним охолодженням кузова, а в зимовий період - в охолоджуваних фургонах. Недотримання цих вимог перевезення м'яса незмінно призведе до псування продукції.

Які документи потрібні для перевезення м'яса

Транспортна компанія і, зокрема водій, повинні мати при собі санітарний паспорт на кожен автомобіль, за допомогою якого виконується міжнародні доставка м'ясних виробів. Про вимоги і правила перевезення продуктів харчування між країнами ми писали. Такий сертифікат видається Держфітослужбою України і є актуальним протягом тривалого періоду часу - до півроку.

М'ясні вироби не будуть допущені до перевезення у тому випадку, якщо у транспортній компанії будуть відсутні необхідні ветеринарні свідоцтва. Їх потрібно отримувати як безпосередньо для перевезення м'ясних продуктів, так і сирих тваринних виробів. Не можна обійтися і без накладної або ТТН.

Умови зберігання і доставки м'яса

Впроваджено певні правила перевезення м'яса, відповідно до яких, допускається зберігання і доставка різних видів продукції окремо.

Таким чином забороняється одночасно зберігати:

  • Охолоджені м'ясні вироби спільно з копченої продукцією.
  • Заморожену продукцію одночасно з охолодженою або остиглою.
  • Охолоджене м'ясо забороняється до зберігання поряд з остиглим.
  • Неприпустимо наявність льоду або снігу на тушках.

Умови транспортування та завантаження

  • Залежно від виду м'яса по-різному виконується і укладання.
  • Заморожене м'ясо укладається штабелями, і вантажоперевізник може скористатися наявними можливостями кузова свого автомобіля по максимуму.
  • Охололі і охолоджені різновиди продукції вантажаться в спеціалізованій тарі.

перевезення м'яса рефрижераторні перевезення. швидкопсувні вантажі міжнародні перевезення транспортна компанія

РОЗРАХУВАТИ ПЕРЕВЕЗЕННЯ