image image
image

Які документи повинен мати при собі водій в рейсі

Часто отримуємо питання, які ж документи повинен мати водій при здійсненні міжнародних вантажних перевезень. Тому в цій статті зібрали повний перелік усіх необхідних документів для водіїв-міжнародників.

 

Окрім водійського посвідчення (з відкритою транспортною категорією) у водія можуть зажадати:

  • реєстраційні документи на вантажівку і причіп;
  • документи на володіння чи управління;
  • талон техогляду;
  • трудовий договір водія;
  • обов'язковий страховий поліс;
  • санітарний паспорт (при перевезенні продуктів).

Українські правила автомобільних перевезень вантажів, крім цих документів передбачають обов'язкові вантажосупроводжуючі документи.

 

До них відносяться товарно-транспортна накладна(ТТН) і договір на транспортування

Документ заповнюється вантажовідправником у чотирьох примірниках і містить всі відомості про вантаж.

Водієві достатньо пред'явити поліцейським ксерокопію договору, яка доводить законність перевезення.

Раніше обов'язковий шляховий лист виключений зі списку транспортної документації, необхідний тільки для внутрішнього і податкового обліку вантажоперевізника. При перевезенні небезпечних вантажі(АДР) і негабаритів обов'язковою є внутрішня українська ліцензія.

 

Документи для міжнародних перевезень в країни Євросоюзу та СНД

 

Для автотранспорту, який здійснює міжнародні перевезення, документи на автомобіль та водія доповнюються документацією на вантаж. Міжнародні перевізники, які здійснюють доставку вантажів за межі України, повинні оформити спеціальну ліцензію.

Щоб оформити ліцензію, отримати ліцензійну картку, власник або орендар міжнародного транспорту повинен подати заявку в ліцензійний орган, яким в Україні визнана «Укртрансбезпека».

До ліцензійної заявки юрособи докладають такі документи:

  • технічний паспорт вантажівки;
  • виписку з ЄДРПОУ;
  • завірену нотаріусом копію реєстраційного свідоцтва;
  • офіційні реквізити компанії;
  • документи про освіту відповідальної за організацію перевезень особи (диплом про середньо-технічному або вищу освіту);
  • договір з автотранспортним підприємством.

Приватні власники вантажного автотранспорту повинні додати до заяви диплом (з такими ж вимогами) і власний паспорт.

 

Для проходження митниці обов'язковим документом стає міжнародна товарно-транспортна накладна

Міжнародна транспортна накладна CMR оформляється в трьох примірниках (для вантажоперевізника, вантажовідправника, одержувача). На кордоні перевізник пред'являє і отримує позначки у всіх примірниках накладної.


Декларація EX-1 знадобиться вантажоперевізнику при вивезенні товарів, вироблених в Євросоюзі.

 

У документі зацікавлені покупці імпорту, які звільняються від виплати ПДВ країни-виробника. При перетині кордонів ЄС документ погашається.

Ввізна декларація за формою Т1 необхідна при перетині кордонів Євросоюзу товарами, виробленими в Україні або інших країнах СНД.


 

Зазвичай оформленням декларації займаються митні брокери, уповноважені вантажовідправником або автоперевізником. Досвідчені брокери оформлюють декларацію з передачею даних в електронну систему NCTS (за європейськими митним вимогам). Щоб оформити декларацію, необхідно надати брокеру дані інвойсу, CMR, копії свідоцтва про реєстрацію вантажівки, закордонного паспорта водія.

З необов'язкових документів найкориснішою для здійснення міжнародних вантажних перевезень є книжка МДП (Carnet TIR)

 

Документ свідчить про членство автоперевізника в міжнародній організації дорожніх перевезень, представником якої є українська «Асоціація автомобільних перевізників»(АсМАП). У книжці може бути від чотирьох до чотирнадцяти листів. Обкладинка заповнюється «Асоціацією».4

 

Основною перевагою наявності TIR стає швидкість проходження кордонів, які транзитний вантаж в опломбованих тентованих фурах або міжнародному контейнері проходить без митного огляду. Саме такі переваги надає при перевезенні ПП «Транс-Атлас», яке є дійсним члем АсМАП України.

 

З необов'язкових документів, які вимагають покупці українського експорту, можна відзначити експортний сертифікат Євро 1, який допомагає вантажоодержувачу отримати пільги на ввізні мита в своїй країні.

 

Cтатті що можуть вам сподобатись

Всі статті
image З чого складається вартість за перевезення
Собівартість перевезення вантажу автомобільним транспортом складається з різних факторів. Основні складові, що впливають на собівартість, включають наступне:

Читати більше

image Як правильно організувати міжнародну логістику в сучасному бізнесі?
Організація міжнародної логістики є складним та відповідальним процесом в сучасному бізнесі. Завдання логістики полягає у забезпеченні ефективного та швидкого...

Читати більше

image Як розрахувати вартість перевезення рефрижератором ?
Рефрижератором перевозиться товари, які потребують температурного режиму. При цьому, враховувати потрібно не лише вартість самого перевезення, але...

Читати більше

image

Потрібно більше інформації ?

Розрахуйте вартість перевезення або замовте дзвінок логіста
image
Розрахувати вартість